top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraAnnie

Tipy na dárky pro každého nejen k Vánocům

Vánoce. Už jenom necelé 2 týdny a jsou opět tady. Jsou to moje nejoblíbenější svátky. Nevím proč, ale vždycky se na tohle vánoční období těším. Nejspíš je to tím že naši rodiče dělali každý rok všechno proto, abychom si tohle období užili naplno jako rodina. Letos to ale bude jiný pro spoustu lidí. Korona virus nám udělal pěknou čáru přes rozpočet a tak nám nezbývá nic jiného, než improvizovat.

Jsem ten typ člověka, co nejraději nakupuje nějaký poukaz na pobyt, zážitek (s čímž je letos celkem problém), nebo něco, o čem vím, co obdarovaný opravdu využije. Taky se musím přiznat k tomu, že většinu dárků objednávám přes internet a na poslední chvíli. Letos však zůstáváme opět v Norsku (kvůli situaci ve světě a norským podmínkám pro návrat do země) a tak už jsem balík s dárky musela poslat minulý týden, aby do Čech dorazil. Během balení mě napadlo, že vám pár nápadů můžu sepsat i sem a o pár minut později už jsem si v hlavě sepisovala seznam toho, co mě tento rok zaujalo nejvíc a co by se mohlo líbit i vám. Upozornění - Tento blogový příspěvek obsahuje některé odkazy affiliate partnerů, což znamená, že při nákupu dostávám malou provizi (cena pro vás zůstává stejná nebo máte dokonce nižší díky slevovému kódu). Pro mě je to jeden ze způsobů, jak mohu dál tvořit můj blog a instagram pro vás. Děkuji za vaši podporu. 1. Darujte korál Tohle mi přijde jako jeden z nejlepších dárků vůbec. Jednou jsme se dokonce domluvili s Robertem na Valentýna a darovali si dva korály navzájem místo toho, abych dostala kytku ve váze, která za pár týdnů zvadne. Adoptovat korál můžete přes web zvaný CORAL GARDENERS .


Pokud se korál rozhodnete adoptovat, na e-mail vám přijde fotka, jak korál vypadá se jménem, které zvolíte a také GPS souřadnice, kde bude vysazen. Je to naprosto jednoduché, rychlé a vše probíhá online. Je to také ideální dárek na poslední chvíli. Doporučuju především pro lidi, kteří se zajímají o naší planetu, pro milovníky moře, cestování a potápění. Věřím, že vaši babičku, nebo kamarádku to potěší také. :-) Až se situace ve světě zlepší, je také možnost se na váš korál zaletět podívat do Francouzské Polynésie a to musí být teprve něco! My to máme v plánu a já se na to těším moc.


Naše adoptované korály z roku 2019.


Pokud Coral Gardeners neznáte, doporučuju trošku pročíst jejich web, nebo mrknout na YouTube kanál. Mají tam krásně vysvětleno, proč jsou korály důležité pro naši existenci.


2. Darujte něco udržitelného Poslední roky přemýšlím hodně nad tím, kolik odpadu jako lidstvo vyprodukujeme. U nás doma se snažíme měnit naše návyky a zvyklosti. Nejjednodušší je začít od jednoduchých věcí a postupně se dopracovat k těm složitějším. Alespoň tak, to vyhovuje mně. Skvělým dárkem mi tak přijdou věci, díky kterým nebudu produkovat tolik jednorázového odpadu. Začněme u české firmy - MyGoodWays pokud mě sledujete už delší dobu, určitě jste o této firmě už něco zaslechli, nebo dokonce viděli pár produktů. MyGoodWays produkty se nám poprvé do ruky dostaly už cca dva roky zpátky a s jejich produkty jsme velmi spokojení. Nejvíc u nás využíváme termosku GoodWood, ta s námi je opravdu na každém road tripu, nebo menším výletu. Od té doby se však firma rozrostla a mají spoustu skvělých produktů, jako jsou například bambusové příbory, tašky na nákupy (skvělé na farmářské trhy), bambusová brčka, atd.

Letos dokonce na svoje stránky přidali i Vánoční balíčky což mi přijde jako skvělá alternativa. Další super vychytávky má česká firma Frusack. Pokud jste o ní neslyšeli, vyrábí udržitelné sáčky pro nákup ovoce, zeleniny, pečiva,.. díky sáčkům, které můžete mít vždy u sebe (stejně tak jako látkové nákupní tašky), už nebudete muset sáhnout po jednorázových sáčcích z plastu. Frusack používáme už přes rok a nemůžeme si ho vynachválit. Máme několik velikostí, jak na malé ovoce/zeleninu tak i například na chléb či brambory.



Malý tip: Pokud nejste fandové e-shopů a stále více preferujete nákupy z obchodů, tak sáčky od Frusack seženete i v Albertu. :-) 3. Darujte české Vánoce


Obzvlášť tento rok je důležité podpořit lokální české tvůrce a malé firmy. Doba covidová je náročná pro hodně lidí. Především pro malé firmy a živnostníky. Pokud tedy obdivujete či znáte, nějakou lokální firmu, teď je ten správný čas jí podpořit a zakoupit dárek právě od ní. I když to mnohdy může být dražší, než dárek, který objednáte ze zahraničí od větší firmy.

Rozdíl je však v tom, že nákupem uděláte radost nejen sobě, ale i někomu, kdo do firmy vkládá většinu svého času a úspor. Příklad firem, které mám ráda: Tam & Zpět - firma s kterou spolupracuji už přes tři roky. Nejhlavnějším produktem je pětiletý deník, který se vás každý den ptá na jednu otázku po dobu pěti let. Já osobně na tento produkt nedám dopustit a obdarovala jsem s ním postupně celou rodinu a několik přátel. Firma však letos svou nabídku produktů rozšířila a můžete si například zakoupit i diář na rok 2021, pera a záložky. S kódem ANNIEDENIK máte navíc 10-25% slevu na e-shopu. Platí pro CZ i SK.



BeWooden - Už jste o této firmě slyšeli? Pokud ne, je to velká škoda. Je to jedna z těch českých, kterou se vyplatí podpořit. BeWooden pochází z Beskyd. Klade důraz na ruční výrobu a udržitelné přírodní materiály. Produkty se navíc vyrábí z nadbytečného materiálu, který by se za jiných okolností vyhodil. Mají několik druhů produktů od kvalitních hodinek po dřevěné brože, motýlky či kožené peněženky,... Rob s nimi měl na začátku prosince spolupráci a tak jsem ho poprosila o jeho sleďovy kód. S kódem robnovak máte 15% slevu na celou objednávku. Platí pro český i zahraniční e-shop.




Navíc dávají spoustu tipů na jejich Instagram a blog. V poslední době mě nejvíce zaujalo například to, Jak si vybrat vánoční stromeček v souladu s přírodou a nebo ten o Udržitelných Vánocích: Jak ušetřit vaši peněženku i přírodu.


Gemini Collection - zakladatelkou je Bára Sedláková, kterou spousta z vás může znát z Instagramu. Je vidět, že do značky vložila kus sebe. Líbí se mi snad každý produkt, který na stránkách má. Od jóga podložky, kterou se chystám objednat hned, jak jí budou mít opět na e-shopu, přes jejich ikonickou mikinu Soulmates až po naprosté novinky, kterými jsou karetní hry pro páry či kamarády. My takovou hru máme doma v angličtině a je to skvělý způsob, jak si udělat krásné odpoledne či večer a prohloubit vztah.


4. Darujte pohyb Existuje spousta aplikací či programů, které vám nahradí v této době fitko, nebo tělocvičnu. Díky tomu, že žiju za Severním polárním kruhem jsem jich vyzkoušela hned několik od Freeletics, Asana Rebel či SWEAT až po různé YouTube videa. U ničeho z toho jsem nevydržela, až jsem před rokem narazila na AloMoves a naprosto tomu propadla. Nevím čím to bylo, zda komunitou, nebo tím, že si můžu vybrat z náročného tréninku, který trvá třeba jednu hodinu až po naprostou rychlovku, u které se zapotím snad ještě víc a nebo si zvolím klidnou lekci spojenou s meditací.


Pár měsíců jsem cvičila sama a potom se ke mně přidal i Rob, který tomu propadl snad ještě víc než já. :-D Díky skvělé komunitě, která tam je jsem pro vás domluvila 30 dní zdarma s kódem ANNIE30. A pokud nebudete vy, nebo ten, koho jste obdarovali za těch 30 dní spokojení a zjistíte, že tohle není nic pro vás, můžete odběr kdykoliv zrušit a žádná platba se vám neodečte. AloMoves právě také nově zavedl prodej dárkových poukazů a teď na ně mají dokonce 50% slevu! Najdete je přímo ZDE. Pokud už někdo AloMoves máte a pravidelně tam cvičíte, napiště mi svoje jméno do komentáře nebo klidně do osobní zprávy či na e-mail, ať se tam začneme sledovat. Můžeme se například navzájem motivovat či doporučovat lekce. TADY máte příběh o tom, jak jsem si cestu k józe našla já a taky pár mých oblíbených lekcí přímo od Alo. Je to tedy sepsané v angličtině, ale věřím, že většina z vás angličtinu zvládá mnohem lépe, než já. 5. Darujte dobrý pocit


O tomhle produktu vyprávím všude na potkání. Změnil mi totiž život a to myslím naprosto upřímně. Jeho jméno je Nuud a jedná se o novou podobu deodorantu. Není to však klasický deodorant, který koupíte v obchodě tenhle je totiž 100% přírodní, vegan & cruelty-free a bez plastů! Dokonce i ta tuba, ve které se prodává je vyrobena z cukrové třtiny. Já už ho používám od dubna a po pár týdnech jsem se začala konečně cítit naprosto skvěle při sportu, nebo jakékoliv aktivitě. Nemusím totiž myslet na to, že i když se potím, což je naprosto přirozený, tak u toho smrdím jako prasátko a navíc do svého těla necpu další chemické látky. Trvá však několik dní/týdnů, než se vaše tělo vyčistí od chemických deodorantů, které většinou pocení zabraňují, takže si na to dejte pozor. Já jsem momentálně ve fázi, kdy mi stačí Nuud nanést jednou za týden a celý týden necítím naprosto nic! :-) Tento dárek bych doporučila pro každého.


Beard Struggle - Pokud nemůžete přijít na dárek pro muže a má vousy, nebo si je chce nechat narůst, mám tu doporučení od Roberta a tím je značka Beard Struggle. Rob je u nich stálý zákazník a jejich produkty mu naprosto vyhovují. S kódem FINNGHAL15 máte navíc 15% slevu! Mají teď navíc něco jako adventní kalendář, takže pokud u nich nakoupíte během 6 dní můžete vyhrát produkty na celý rok v hodnotě víc, než 20 tisíc korun! :-) Snuggs - A teď naopak něco pouze pro ženy. Snuggs jsem objevila teprve nedávno. Jedná se o revoluční český produkt, o kterém teď slyším všude na Instagramu a sociálních sítích. Jsou to menstruační kalhotky, které by měly plně nahradit jednorázové tampony a vložky. Já si je letos nadělím pod stromeček sama, tak pokud budete chtít můžu vám potom o nich napsat recenzi. Mě už láká jen ta představa, že časem nebudu používat žádné jednorázové produkty a budu šetřit jak naši planetu, tak moji peněženku. :-)

6. Darujte kvalitní produkt, co vydrží několik let


Už je to několik let, tuším cca 3-4, co jsem změnila celý postoj k nakupování. Raději několik týdnů či měsíců šetřím na JEDEN kvalitní produkt, který mi vydrží roky, než abych kupovala produktů několik. Jeden ze skvělých případů je například bunda od Arcteryxu, kterou naprosto zbožňuju a nosím jí v podstatě celý rok. Ano, v létě i v zimě. Šetřila jsem na ní v Norsku několik týdnů a vím, že mi vydrží několik let, cítím se v ní naprosto skvěle a v Norsku je mi v ní teplo. Dřív by se mi nad její cenou protočily panenky a nemohla bych si jí dovolit. Časem bych na ní zapomněla a každý rok, si koupila několik nekvalitních bund a kabátů, které bych nakonec stejně neunosila, byly by z nekvalitních materiálů a navíc by dohromady vyšly na mnohem víc, než ta jedna kvalitní bunda. Vidíte, kam tímhle směřuju? K tomuhle postoji jsem se propracovávala několik let a vím, že je lepší jak pro mě, mojí peněženku, tak i pro naši planetu. :-) Díky Norsku jsem poznala a zkusila spoustu kvalitních značek, za které bych dala ruku do ohně. Používám je téměř na denní bázi a nemůžu si je vynachválit. Seznam značek, do kterých se vyplatí investovat:

KariTraa - zejména jejich termoprádlo. První termoprádlo od této firmy jsem dostala od našich k Vánocům, když jsem se chystala do Alp na hory. Tuším, že to bylo cca 5 let zpátky. Od té doby se moje sbírka od této značky rozrostla a nikdy jsem z žádného produktu nebyla zklamaná. I tu první sadu, co od nich mám, nosím několikrát do týdne po celý rok a stále vypadá jako nová! Až na jednu malou dírku na legínách, kterou jsem šikovně protrhla o lyžařské kalhoty. Ups.






Devold - další norská firma, která se zabývá výrobou vlněného termoprádla. Tuším, že je to jedna z nejstarších norských značek, které jsou na trhu už pěknou řádku let. Devold vznikl už v roce 1853! Na stránkách jsem se dočetla, že se jedná o nejstarší vlněné termoprádlo na světě. Od Devoldu zbožňuju jejich termoprádlo, vlněné svetry a také jejich ponožky různých typů pro vícero použití. Bez nich si už neumím představit žádný hike, nebo delší road trip.

Rab - pro změnu tu máme značku z Velké Británie. Kvalitou je však jedna z nejlepších na světě, speciálně navržená pro lidi, kteří tráví většinu času v horách. Od Rab mám několik funkčních mikin a taky mojí nejoblíbenější péřovku, bez které už si neumím představit žádný zimní výlet. Zachránila mě několikrát před omrznutím zejména, když jsme několik hodin čekali na polární záři. Také mají jedny z nejlepších spacáků.







Arc'teryx - Jedna z nejdražších a nejkvalitnějších značek, do které se vyplatí investovat. Její bundy nemají konkurenci. Tohle je ta značka, od které jsem si koupila kvalitní bundu, o které jsem psala na začátku.



Prabos - kvalitní boty se hledají hodně těžko. My už dva roky chodíme v Praboskách a nemůžeme si je vynachválit. Prochodili jsme v nich Lofoty, Krkonoše, Vesterály, vzali jsme je na Preikestolen, na Senju a dokonce už s námi byly i u ledovce! Od té doby co jsem v Norsku, nepoužívám v horách jiné boty, než právě ty od Prabos a co mi dělá ještě větší a upřímnou radost je to, že je to firma z České Republiky. Těším se, kam všude nás zanesou.







Lelosi - pokud znáte někoho, kdo nosí neustále legíny, dobrou volbou budou právě tyto. Já upřímně legíny moc nemusela, ale od té doby co mám ty od Lelosi je skoro nesundám. Projezdili se mnou Norsko od jihu až na sever. Tohle léto se mnou strávili přes 3000km v autě, hlavně díky tomu, že vůbec nikde netlačí a neškrtí. Dokonce v nich momentálně sedím na gauči a píšu pro vás tento článek.



To by bylo pro dnešek z mých tipů všechno. Budu ráda, když mi napíšete do komentářů, nebo kamkoliv jinam co vás zaujalo a co naopak ne. Zda nějaké produkty znáte/využíváte a jak jste nebo nejste spokojení. Pokud vás ještě napadá něco, co jsem zapomněla zahrnout a je to skvělý nápad jako dárek nejen k Vánocům, podělte se o to do komentářů, ať si seznam rozšíříme! :-) Doufám, že se máte v rámci všech možností dobře a užíváte si tento předvánoční čas.


Zdravím vás ze zasněženého Norska,

- Annie

270 zobrazení
bottom of page