top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraAnnie

SBÍRÁNÍ BORŮVEK V NORSKU



Příroda v Norsku je jedna z nejčistších na světě. Norové sami využívají jejích darů. Jeden z mých snů bylo vyjít do lesa na procházku a pít z potoka, což už jde v ČR opravdu na málo místech (pokud vůbec někde). Tady je to realita. Jediný, na co si tu musíte dát pozor jsou zvířata, která se tu v létě pasou na spoustě místech. I tak toho ale Norská příroda nabízí víc, než dost. Od křišťálově čisté vody, přes lesní plody až po nespočet hub, o které zakopáváte na každém kroku. Pravidla jsou tady ovšem jiný. Rostou tu jiné druhy rostlin, než u nás. Často jsou jedovaté a hodně podobné těm, které známe my.





Jelikož už u nás začíná podzim (ano, v půlce srpna :D) vyšli jsme si o víkendu na procházku a u toho posbírali pár borůvek. Borůvky tu rostou totiž absolutně všude a jsou obrovský. Jenže to má háček. Mezi nimi rostou ještě další dvě rostlinky, který jsou skoro stejný a pokud si člověk nedá pozor může špatně dopadnout.


VLOCHYNĚ BAHENNÍ aneb “BORŮVKA” BAŽINNÁ

Už se Vám někdy stalo, že jste při toulkách přírodou narazili na “borůvku”, po které jste neměli fialovou pusu a chutnala nějak divně? Nejspíš jste narazili na vlochyni. V Norsku roste v blízkosti borůvek často, a tak si musí člověk dát velký pozor, co sbírá. Vlochyně není sice smrtelně jedovatá, ale pokud byste omylem snědli větší množství, přivodíte si nevolnost provázenou zvracením a bolestí hlavy. A to na dovolený nikdo nechce.




Jak tedy poznáte vlochyni? Jednoduše. Větévky vlochyně jsou totiž hnědočervené barvy, na rozdíl od borůvky (jejíž větvičky jsou zelené a hranaté). Plody na první pohled vypadají jako borůvky, ale když je utrhnete, nebarví, jelikož mají zelenou dužinu (borůvka černá má dužinu modrofialovou).

Řiďte se podle barvy dužiny a barvy větévek.

ŠICHA ČERNÁ

Další rostlina, která je velmi podobná borůvce. Tvoří keře s malými, tlustými, světle zelenými jehlicovitými listy. Plody jsou černofialové, červeně barvící - vypadají podobně jako borůvky, až na to, že se více lesknou.

BRUSNICE BORŮVKA

Tohle je rostlinka, ze který naše babičky pečou ty nejlepší domácí koláče na světě.

Borůvku Vám snad představovat nemusím. Spíš mi prozraďte Vy, zda chodíte do lesa pro lesní poklady a využívate darů přírody, nebo radši zajdete do obchodu a lesní ovoce si koupíte? V komentářích se budu těšit na Vaše odpovědi.

Zajímavost: Co jsem třeba nevěděla, že Norové nesbírají houby. No vážně. Není tady vyjímkou jít po cestě a donést domů košík plný zdravých a obřích hub. Ptáte se jak je to možný? Norové totiž sbírají jenom lišky. Ty milují. Ostatním houbám moc nevěří. Dokonce považují Křemenáče za jedovaté. Houby tak z větší části sbírají pouze cizinci.

Mějte hezký týden,

-Annie

154 zobrazení
bottom of page