top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraAnnie

PRVNÍ SPOLEČNÉ VÁNOCE V NORSKU


Otevírám oči a se zděšením zjišťuju, že už je půl jedenácté. Celkem rychle se vyhrabu z postele a dělám snídani. Robert už sedí v obýváku u svého ranního espressa. Celý byt voní po vanilkových rohlíčcích, které jsme pekli včera. Dopoledne trávíme u pohádek a popíjením čaje z adventního kalendáře, který nám přišel od jedné firmy ze Švédska. Naší pohodu však přeruší zapípání telefonu. Oznamuje nám, že na poště máme balíček. Vzhledem k tomu, že vím, co za balíček to je, začnu skákat radostí do vzduchu..

Oblékáme na sebe teplé parky a vyrážíme do bílé norské pohádky. Na poště jdeme překvapivě ihned na řadu, a tak obrovský balík (plný dárků) neseme pod stromeček. Dorazil k nám totiž Ježíšek z Čech a měl to teda úžasně načasovaný.

Když dorazíme domů začínám uklízet, aby všechno bylo připravené na večer. Robert se zase chopí přípravy štědrovečerní večeře, a tak je teď byt provoněný i bramborovým salátem.

Jsou to naše první společné Vánoce a mé první Vánoce bez rodiny. Jsou to první Vánoce, kdy mi půlku cukroví neupeče mamka a babička. Jsou jiný a přesto stejný. Robert totiž souhlasil, že většinu tradic budeme dělat tak, jak jsem zvyklá. Pro něj už totiž Vánoce několik let znamenaly pouze večeři, pár minut u stromečku a válení se u televize nebo u počítače.

Měli jste však vidět to, jak mu svítily oči, když ochutnal po 10 letech opět české vánoční cukroví.

U nás doma naopak slavíme Vánoce několik dní a ve velkém, takže nepřicházelo v úvahu se všeho vzdát.

Naše vánoční večeře proběhla úplně stejně, jako v každé jiné rodině v Česku, až na to, že místo toho nejlepšího oblečení jsme měli na sobě pyžamo :-D Což byl samozřejmě Robertův nápad.

A co mají k večeři na Vánoce Norové?

Norové mají tradičních vánočních jídel několik - záleží z jaké oblasti pocházíte. Tady u nás na severu nejvíc frčí Lutefisk (sušená ryba naložená v nálevu), Ribbe a Pinnekjøtt. V jiných částech Norska ještě večeří krocana a tresku.

Ribbe - pomalu pečené vepřové maso se silnou tukovou krustou

Pinnekjøtt - jehněčí žebírka. Pinnekjøtt se musí noc před večeří namočit na několik hodin do vody, to aby se trochu odsolil. Pak se položí na břízové tyčky do hrnce s pár centimentry vody, kde se paří několik hodin, dokud nezměkne.

Dezertů mají norové několik. Nejznámější z nich však je rýžový krém a karamelový puding.

Jaké jsou další tradice v Norsku?

Tady jsem vám jich vybrala 11:

  • NOROVÉ NEMUSÍ BALIT VÁNOČNÍ DÁRKY - V každém norském obchodě se Vás totiž před Vánoci zeptají, zda tu věc kupujete jako dárek a když ano, tak vám vše během pár minut (bez příplatku) zabalí. V obchoďácích máte navíc balící stanice, kde si můžete zabalit cokoliv (opět) zadarmo.

  • TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU - Česká Popelka vládne o každých Vánocích v celém Norsku. Já jí letos viděla poprvé a musela jsem se tomu šíleně smát. Celý film totiž dabuje jeden pán, který má hluboký hlas. Slyšet tak norské znění je docela sranda, ale byl to jediný film, kterýmu jsem rozumněla (skoro) slovo od slova, jelikož často za tím hlasem slyšíte české znění :-D

  • VŠECHNO VYPADÁ JAKO Z AMERICKÉHO FILMU - Norové totiž milují Vánoce a vánoční dekorace! Díky tomu teď celé městečko vypadá jako z vánočního filmu

  • NEBÝT VE STRESU - Tohle je krásná tradice. V Norsku totiž nepotkáte člověka, který by před Vánoci či během nich stresoval. Neopak se snaží užít si vše v klidu a v pohodě na 100%

  • PIJÍ VÁNOČNÍ PIVO A VÁNOČNÍ LIMONÁDY - Všechno je (až moc) sladký.

  • NA VÁNOČNÍ DÁRKY SE PÍŠE PRO KOHO DÁREK JE I OD KOHO DÁREK JE

  • PEČOU VÁNOČNÍ SUŠENKY - který se vůbec nepodobají našemu vánočnímu cukroví

  • SLAVÍ SE VE VELKÉM POČTU - U Norů je běžné, že se na Štědrý den sejde celá rodina a tak se slaví i v 15 lidech!

  • SPOUSTA NORŮ NEKUPUJE STROMEČEK - Většina z nich má totiž vlastní les, nebo rodinný les a tak je úplně běžný si pro stromeček zajít do lesa. My jsme tak stromeček sehnali až pár dní před Štědrým dnem, jelikož je prodávali až na úplném konci města a měli opravdu pár kusů.

  • PIJE SE VE VELKÉM - především “Akevitt”, což je alkoholický nápoj z koření a bylinek typický pro celou Skandinávii (něco jako u nás slivovice).

  • KAŽDÝ NOR POSÍLÁ PAPÍROVÉ VÁNOČNÍ PŘÁNÍ - Jakkoliv jsou Norové moderní, tato tradice zůstává :-)

A co vy? Slavili jste někdy Vánoce v nějaké cizí zemi? Přeji vám krásné prožití vánočních svátků, ať jste, kde jste.. -Annie

P.S. Pokud budete chtít nahlédnout více do našeho života za Severním polárním kruhem budu přidávat fotky na Instagram @anniessecrets

82 zobrazení
bottom of page