top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraAnnie

NA KONCI SVĚTA



Sobotní obloha se na nás mračí, my přesto vstáváme kolem 6 ranní. Dáváme každodenní rutinu v podobě smoothie, děláme svačinu a vyrážíme do přístavu. Roberta dneska čeká pracovní den. Přijela totiž výletní loď s německými turisty na palubě a přítel jim jde ukázat krásy Vesterálů. Já jdu pro změnu s ním, chci se totiž podívat do rybářské vesničky, ke které vede jen jedna cesta a zároveň se podívat, jak takové průvodcování funguje v praxi, příští sezónu to čeká totiž i mě.

MĚSTO DUCHŮ

Nyksund leží úplně izolovaně od všech ostatních měst. Vypadá to tam opravdu jako na konci světa. Dříve byl jednou z největších rybářských vesniček na Vesterálech. V sezóně tu roku 1900 žilo kolem 1000 lidí. V 70. Letech uzavřeli školu a všichni obyvatelé ho opustili. Nyksund se na 30 let stal městem duchů. Většina budov tedy zchátrala a sesula se do moře. Na konci 20. století se německý turista rozhodl, že vesničku přivede zpět k životu. Tím začala nová éra života v Nyksundu. Nyní zde žije 15 stálých obyvatel.

Tohle všechno se dozvídám cestou. Dá mi to trošku zabrat, protože celá přednáška je v němčině (další den, kdy si vyčítám, že jsem na střední nedávala větší pozor a němčinou opovrhovala).

Za okýnkem plyne neskutečná krajina a Rob vypráví příběhy snad o každý hoře, kterou potkáme. Většinou to jsou legendy o trolech, ty bych mohla poslouchat neustále. S úctou, vtipem a hrdostí představuje turistům náš domov.

CESTA NECESTA

Přijíždíme do oblasti, kde to vypadá jako někde na tropických ostrovech, hory svítí všemi odstíny zelené, v dálce vidíme bílé pláže a skrz mraky si razí cestu sluníčko. Když vidím to panorama, okamžitě si vzpomenu na fotografie z ostrova Réunion, který mám na svém bucketlistu už několik let.

Poslední část cesty před Nyksundem, je zážitek sám o sobě. První zastávku děláme u sušáků na ryby (Stockfish), naštěstí není sezóna, takže místo až tak moc nezapáchá tím typickým zápachem z půl roku starých ryb.

Nasedáme do autobusu a pokračujeme po klikaté štěrkové cestě, ano, do Nyksundu nevede ani asfaltovaná silnice.. Po levé straně se táhne hluboko pod námi oceán a po pravé straně pásmo hor. Projet to autobusem je docela oříšek, kort pokud naproti Vám jede auto. Pokaždé, když nenajde místo, kde je silnice maličko rozšířená, vždy musí vycouvat (klidně celou “cestu” zpátky).

Když jste tu jako turista je to celkem sranda, ale neumím si představit, tohle podstupovat každý den a pospíchat u toho třeba do práce.

Autobus zvládne poslední úsek bravurně a řidič parkuje na parkoviště před Nyksundem, do města má totiž zákaz, stejně jako obytné vozy a karavany. Vystupujeme z autobusu, turisté dostávají rozchod. Během toho zaslechneme češtinu. Chvilku se zapovídáme a pokračujeme po vlastní ose.

PŘIJEĎTE ZA KLIDEM

Robert byl u toho, když se vesnička v roce 2004 stavěla na nohy. Pomáhal dokonce pár budov opravovat, takže mi vypráví příběhy skoro o každý budově, která tu stojí.

Když projdeme to nejdůležitější, chytne mě za ruku a začne stoupat do kopce. Cesta je dost bahnitá a fouká studený vítr. Jednou se mi dokonce povede uklouznout tak, že se rozmáznu do bahna. Robert se tomu zasměje a nepřestává si mě zbytek výletu dobírat (čímž mě donutí koupit si na příště pořádný boty). Já totiž nemám ani 1/10 vybavení, co tady každý nosí. A to jsme s našima chodili do hor docela často.

Z kopce, vidíme na širé moře. Vlny se tříští o skalnaté pobřeží, racci si zpívají svojí písničku a plachtí vzduchem. Vedle cesty stojí bílý maják s červenou střechou. Je tu tak neuvěřitelný ticho. Držíme se za ruce a vnímáme sílu okamžiku.

Ticho prolomí Robertova slova, ukazuje mi, jakým směrem bychom museli plout, kdybychom chtěli na Island, do Grónska, nebo třeba na Špicberské ostrovy. Každý se zkrátka může rozhodnout pro cokoliv.

TIP: Pokud budete mít štěstí (jako my), zahlédnete v okolí také tuleně, kteří často dovádí v Nyksundských vodách. Občas se stává, že sem zavítají i kosatky.

JE LIBO ŠÁLEK HORKÉ ČOKOLÁDY?

Začíná nám být chladno, zamíříme tedy zpět do vesničky. Na zpáteční cestě se ještě dozvídám, že z Nyksundu vede jeden z nejkrásnějších trailů celého Norska.

The Queen’s Route spojuje dvě rybářské vesničky (Nyksund - Stø). Nejdelší trasa stezky má 15km a zabere Vám zhruba 5-8hodin. Robert na této trase dělal průvodce minimálně 30krát, když člověk místo zná, dá se udělat nekonečně mnoho kombinací. Jednou z nich je pronajmout si člun a půlku cesty zažít z vodní hladiny.. Nezní to skvěle?

Na trailu Vás čekají překrásné výhledy z vrcholků hor, pláže s bílým pískem a spousta fotografických zastávek.

TIP: Nezapomeňte si s sebou pořádné boty, oblečení, které neprofoukne a v případě deště nepromokne. Počasí se tu totiž mění jako mávnutím kouzelné hůlky.

Ve vesničce se jdeme zahřát do Holmvik Brygge. Upíjíme horkou čokoládu (to je mimochodem jedna z věcí, kterou Norové opravdu zbožnují - obzvlášť v horách) a nasáváme útulnou atmosféru. Holmvik Brygge je hotel s restaurací a celý objekt patří majitelovi, který se rozhodl vdechnout Nyksundu opět život.  Vesnička má mimo jiné i galerie, pár restaurací, kafe bar a suvenýr shop. CO JEŠTĚ DĚLAT V OKOLÍ?

  • V moři nedaleko Stø najdete malý ostrůvek, na který každé léto přilétá kolem 40 000 Papuchálků.

TIP: Můžeme Vám zařídit i PuffinSafari - výlet na ostrůvek a focení Papuchálků.

  • Je zde možnost chytání ryb. Jak u pobřeží, tak na širém moři.

  • V létě patří Nyksund mezi nejkrásnější místa, kde se pozoruje a fotografuje půlnoční slunce.

  • V zimě se zase pro změnu objevuje polární záře.

A KDE SE UBYTOVAT?

Na výběr máte z několika možností..

Rodinný penzion nabízí pokoje i apartmány s bezplatným Wi-Fi připojením. V přízemí je restaurace Holmvik Stua, kde Vám naservírují pokrmy z místní kuchyně - především ryby. Novinkou je, že se zde dají půjčit kola.

Toto ubytování je v Nyksundu nejnovější. Patří stejnému majiteli, jako Holmvik Brygge. Pokud si zaplatíte snídani opět se bude podávat v Holmvik Stua. Ubytování je ve větším soukromí. Wi-Fi připojení a parkování je samozřejmostí.

Ubytování v moderním stylu je zde pouze s vlastní stravou. Součástí vybavení je myčka a venkovní terasa.

Apartmány jsou hodně prostorné a nabízí ubytování až pro 10 lidí. Kuchyň je plně vybavená. Apartmán má také balkon s výhledem na moře a dvě koupelny, ve kterých je dostupná pračka i sušička. V obývacím pokoji se nachází krb.

Bezplatná Wi-Fi. Sdílená kuchyň. 1-3 lůžkové pokoje. Součástí je restaurace.

Aneb Bed&Breakfast má 2-3 lůžkové pokoje, společnou kuchyň a možnost využití grilu. Součástí objektu je restaurace i bar.

KONTAKTUJTE NÁS

Až budete plánovat výlet na Lofoty, či Vesterály, neměl by na Vašem seznamu Nyksund chybět, je to jedno z nejkouzelnějších míst na ostrovech. Doporučuji se zde jednu noc ubytovat a vyzkoušet si tak, jak bydleli rybáři před 100 lety.

Pokud chcete profesionálního průvodce, který Vás provede po tajných místech na ostrovech, zařídí Vám činnosti, na které si netroufáte sami a zasype Vás informacemi, které znají jen místní a nejsou k dohledání ani na internetu, bude nám potěšením, když se ozvete. Robert mluví plynně 4 jazyky (i česky), takže s domluvou nebude žádný problém.

Užívejte si letní cestování,

- Annie

29 zobrazení
bottom of page