top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraAnnie

9 VĚCÍ, KTERÉ MUSÍTE VĚDĚT PŘEDTÍM, NEŽ NAVŠTÍVÍTE ZIMNÍ LOFOTY


Lofoty patří mezi nejkrásnější místa na planetě. Vzhledem k tomu, že od nich bydlíme cca hodinku autem máme to štěstí, že je můžeme prozkoumávat v podstatě kdykoliv se nám zachce. Pro náš první roadtrip v roce 2019 jsme tak nemohli zvolit lepší místo, než tyto arktické ostrovy.

Vzhledem k tomu, že už jsem na Lofotech byla několikrát jsem se rozhodla udělat seznam děvíti věcí, se kterými by měl člověk počítat, když plánuje navštívit tento krásný kout naší planety.

1. POKUD SE CHYSTÁTE NA LOFOTY V ZIMĚ, JE DOBRÉ MÍT ČASOVÝ HARMONOGRAM

Vyjížděli jsme kolem 7 hodiny ranní, abychom mohli fotit cestou a využili tak nejvíce světla. Vzhledem k tomu, že v lednu je na Lofotech denní světlo cca od jedenácti do dvou hodin odpoledne, nemáte moc času projet všechna místa, které byste chtěli. Proto je nejdůležitější si cestu naplánovat, včetně zastávek na focení.

2. POLÁRNÍ NOC NENÍ POLÁRNÍ NOC

Když někomu napíšu, že už tu několik týdnů nemáme sluníčko, všichni mi napíšou “Proboha, jak ještě můžeš žít?”. Ono se to asi zdá postavený trošku na hlavu, ale to že máme polární noc neznamená, že máme každý den úplnou tmu.

Dny, kdy je hezky a není zataženo, máme dokonce denní světlo cca 3-4 hodiny denně. Jen prostě nevidíme sluníčko.

Velkou výhodou však je, že obloha většinu dní vypadá celé ty tři hodiny jako při západu sluníčka.

3. POČASÍ VÁS VŽDYCKY PŘEKVAPÍ

Další věcí, se kterou musíte na Lofotech počítat je počasí. Nezažila jsem místo, kde by bylo hůře předvídatelné počasí, než právě tady. Aplikace v telefonu vám hlásí sněhovou bouři a vy přitom stojíte na pláži a máte nejlepší světlo za několik týdnů. Co to pro vás ale znamená?

Buďte dobře oblečení a jezděte, choďte, foťte v jakémkoliv počasí. I když předpověď nevypadá zrovna nejlíp a chce se vám sedět v hotelu, vyražte ven. Uvidíte, že nebudete litovat.

Nám na první den hlásili vynikající podmínky a azuro. Místo toho foukal vítr o síle 22m/s a sem tam zasněžilo :-D

4. ZIMNÍCH AKTIVIT JE TU POŽEHNANĚ

Pokud patříte mezi milovníky zimy a zimních aktivit, tohle místo je přesně pro vás. Chcete vidět velryby v jejich přirozeném prostředí? Nazout si sněžnice, ukázat na kopec a dát si do těla? Nebo nazout skialpy? Surfovat pod polární září?

Tady je možný všechno a ještě mnohem víc.


5. LOFOTY JSOU RÁJEM TURISTŮ

Naštěstí v zimě ještě ne tolik. My jsme měli většinu nejznámějších míst jen pro sebe. V létě je to ale katastrofa.

Pokud se chcete tedy vyhnout hlavní turistické sezóně doporučuju vyrazit na Lofoty od září do června.


6. NE VŽDY VŠE VYJDE PODLE PLÁNU

Buďte připraveni na to, že ne vždycky všechno na Lofotech funguje.

Počasí je tu opravdu dost zrádné a tak není žádnou výjimkou, že kvůli obrovským vlnám nejezdí trajekty vůbec.

Občas se uzavírají i mosty, které ostrovy propojují, nebo se uzavře přímo celá silnice.

7. POČÍTEJTE S TÍM, ŽE TU NAJEZDÍTE SPOUSTY KILOMETRŮ

Když se podíváte do mapy, všechno tu vypadá strašně blízko. Hodně lidí si to neuvědomuje, ale Norsko je opravdu obrovský stát. Navíc tu nejsou žádné dálnice a největší povolená rychlost tu je 80km/h přičemž u nás na ostrovech jsou skoro všude zóny 60km/h. Tudíž vám 100km může trvat klidně dvě hodiny.

Krajina Norska je opravdu drsná a řídit na těchto silnicích (kort v zimě) vyžaduje zkušenější řidiče.

8. NE VŽDY SE VYPLATÍ ŠETŘIT

Alespoň na pár nocí si pronajměte Rorbu. Jsou to ty nejikoničtější červené baráčky, které tu naleznete v každém městečku.

My jsme si na našem lednovém výletě vybrali ubytování v hotelu Solsiden Brygge Rorbuer a nemohli jsme si vybrat lépe.

V tomhle hotelu je totiž ten nejmilejší personál, který vám pomůže se vším, na co se zeptáte. Nabídne vám aktivity, které se v okolí dají podniknout a navíc to máte opravdu blízko na spoustu nejznámějších lokalit.

9. NIKDY SE VÁM NEBUDE CHTÍT ODJET

Neznám nikoho, komu by se tyhle ostrovy opouštěly snadno. Na Lofotech je něco magickýho. Kvůli čemu myslíte, že jsem se přestěhovala sem na sever? Prvním důvodem byly Lofoty. Tady jsem si totiž zamilovala naprosto všechno.

A co vy? Už jste na Lofotech byli, nebo se teprve chystáte? :-)

290 zobrazení
bottom of page