top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraAnnie

10 VĚCÍ, KTERÉ MĚ V NORSKU PŘEKVAPILY

V Norsku jsem už druhým měsícem a za tu dobu mě tu spousta věcí překvapila. Když jsem se sem na konci června přistěhovala, neměla jsem téměř žádnou představu o tom, do čeho to vlastně jdu. Věděla jsem, že je Norsko země plná fjordů a neskutečně krásné přírody. O kultuře, zvycích a jídle jsem věděla něco málo jen pomocí internetu a od Roberta. Za několik týdnů jsem sestavila seznam 10 věcí, kterými mě Norsko zatím překvapilo nejvíc..

  • Levná elektřina - Elektřina je tu opravdu levná. Jeden z důvodů je velké množství mořských elektráren. Norové tak často nechávají rozsvíceno, i když nejsou doma. Prostě odjedou (třeba i na týdenní dovolenou) a nechají svítit půlku domu. Částečně za to můžou i návyky z minulosti. V dobách, kdy ještě v Norsku nebyly větší města, vesnice a cesty, lidé žili na samotách. Mezi jednotlivými domy tak byly i několika kilometrové vzdálenosti. Lidé proto nechávali v oknech svítit lampy celý den i celou noc. V případě kdyby někdo zabloudil, bylo snazší vyhledat pomoc.

  • Voda zdarma? - Za vodu se tu neplatí a pokud ano, je hodně levná, nebo jí máte zahrnutou v nájmu. My máme například vodu z křišťálově čistého jezera, které je v horách u nás za barákem. Z kohoutku nám tak teče nejchutnější voda, jakou jsem kdy pila.

  • Mouchy všude! - Opravdu mě překvapilo, že 300km nad Severním polárním kruhem narazím na tak velké množství much. Pokud vyrazíte v létě do hor, doprovázejí Vás na cestě “svartflue”=nechutné černé mouchy, které Vám dokáží opravdu znepříjemnit hike.

  • Nejnebezpečnější tvor norské divočiny - Klíště. To je pro Norsko hodně velký téma. Klíšťata tu totiž máme opravdu zřídka. Říká se, že tady u nás na ostrovech prý vůbec. Asi je tu na ně moc zima. Nicméně pro Nory jsou klíšťata velkým strašákem. Protože klíšťě = nemocnice. Tady se totiž chodí s klíštětem na pohotovost. Až tedy pojedete do Norska na dovolenou, nikdy nikomu neříkejte, že jste měli klíště, pokud se teda chcete vyhnout sáhodlouhé debatě a ustrašeným pohledům.

  • Anglicky tu umí většina lidí - Tuhle větu jsem slýchávala často a ona je to pravda, pokud na někoho promluvíte anglicky, automaticky Vám odpovídá plynulou angličtinou. Norové totiž mají kontakt s angličtinou už od plenek a v televizi neběží nadabované filmy, všechno běží v originále s norskými titulky. Při hledání práce tady na severu však chtějí na většině míst znalost norštiny. Alespoň základní. Pokud neumíte norsky a nemáte tu známé, hledání práce je tu hodně obtížné.

  • Robot je kámoš - Hlavně na zahradě. Má ho tu totiž skoro každej. Je to taková pojízdná krabička, která seká trávník. Norové milují mít všechno perfektní a podle toho to tady tak vypadá. A jak že to funguje? Robot jezdí sám po zahradě a seká (díky tomu jsem se ho ze začátku často lekla). Rozhodně to není levná záležitost, robotickou sekačku tu totiž seženete mezi 10 000 - 20 000 norských korun. Jedna z mých prvních otázek tak byla “Jak je možný, že je nikdo nekrade?” Robert mi řekl, že to prý někdo v sousedství zkusil, když to byla úplná novinka. Jenže robot má v sobě zabudovanou chytrou GPSku, takže soused, kterému jí ukradli nasedl do auta a pro robota si dojel :D

  • Alkohol - Jedno z největších témat v Norsku, který jsme řešili hlavně loni na Silvestra. Jeli jsme totiž s celou rodinou na Lofoty do rorbu. Jenže v Norsku je alkohol tak trošku oříšek. Zaprvé je fakt drahej (plechovka piva vyjde i na 200Kč!), zadruhé se dá dovézt jen určité množství na osobu (na to si dejte velký pozor, zvlášť pokud pojedete autem, za porušení se totiž platí obrovské pokuty), zatřetí se tu nesmí pít na veřejnosti (ani na zahradě, terase, atd..) a začtvrté alkohol (krom piva a cideru) koupíte pouze ve speciálním obchodě, který má krátkou speciální otevírací dobu. U nás ve městě je to třeba každý den od 10-17, v sobotu od 10-15 a v neděli je zavřeno úplně. Do 25 let budou chtít pokaždé předložit doklad totožnosti.A jak to vypadá v praxi? V týdnu nepije skoro nikdo. O svátcích a víkendech se Norové opíjejí dost. Platí pravidlo, že Nor raději pije méně často ale hodně, než často ale málo, což je naprostý protiklad s Českou Republikou a zbytkem Evropy.

  • Chodci mají vždycky přednost - auta začínají stavět už několik metrů před přechodem, jakmile totiž vidí chodce, nechají ho pokaždé projít. Pokud ne, máte jistotu, že v autě neseděl Nor, ale turista.

  • Peníze nebudete potřebovat - myslím tím hotovost. Norové totiž VŽDY platí kartou, i kdyby šli pro jeden rohlík. Pokud někomu podáte bankovku, každý na Vás bude koukat, jako když jste právě spadli z vesmíru.

  • “Norsko je jednou z nejdražších zemí na světě” - tuhle větu jsem slyšela několikrát a v podstatě je to pravda. Norsko opravdu JE jednou z nejdražších zemí na světě. Kort pokud chcete pouze na dovolenou s českým platem. Všechny ceny u nás vynásobte cca 3krát a máte ceny v Norsku. Alkohol je tu dokonce až 7krát dražší.

Co mě naopak překvapilo, že mají věci, které jsou nezbytné k životu levné, někdy i levnější než u nás. Dobrým příkladem je dámská hygiena. Za stejnou krabičku tampónů, kterou jsem kupovala v ČR za 80Kč, tady zaplatím 14 norských korun = cca 40Kč. A to už je dost velký rozdíl, nemyslíte?

Za pomoc s článkem děkuju Robertovi. Trpělivě opravil veškeré moje chyby a pomohl mi dát všechny postřehy do kupy, jelikož tu žije už skoro deset let.

Vám přejeme produktivní týden.

Annie&Rob

49 zobrazení
bottom of page